Vi finns där innan krisen infinner sig i vardagen

Föredrag - föreläsningar

Vårt utbud av föredrag och föreläsningsteman förändras en del över tiden.

Det mest uppskattade föredragstemat just nu är Rolf Karlssons gripande berättelser om hur det är att komma till en olycksplats där man förväntas utföra stordåd - för visst är det så?

Ur Rolfs kommande bok kan man bl.a. läsa följande:

"Det är tidig morgon i familjen Karlsson – Grundéns hus, de första strålarna från solen har ännu inte brutit horisonten, alla sover tryggt och skönt i sina sängar. Havet utanför vilar i sitt lugn, inga slamrande tegelpannor på taket, inga vinande fönster – allt tyder på att det skall bli en vacker vårdag i skärgården. Kvällen innan fyllde min underbara hustru år, inget jämt, men det var ändå lite festligheter i glada vänners lag. Jag får erkänna att det blev en del gott att dricka, men vi var ändå lediga dagen efter så ingen väckarklocka var satt.

Då bryts tystnaden av att telefonen ringer..
Telefonen låg på nattduksbordet vid min fru Gunnels sida av sängen och det tar en stund innan ljuset tänds och telefonen hittas… ”det är till dig, Rolf” säger en trött Gunnel." Yrvaket tar jag telefonen och rasslar ur mig något försök till ”ja, det är Rolf” som jag brukar svara – men det blev nog mer något av ”öööhhrrrrm, jaaaa, halåååå”
I andra änden hör jag min far säga ”Rolf, du får sätta ihop en besättning och gå ut med Broström – för det är en färja som brinner utanför”

Fakta är att jag är frivillig sjöräddare vid sjöräddningsstationen på Käringön och vi hade vid tillfället två sjöräddningsfartyg på ön, räddningsbåten Ellen Landin och räddningskryssaren Dan Broström. Den sistnämnda var helt nyrenoverad, ny styrhytt, nytt maskineri, ja allt väsentligt var helt nytt – så nytt att vi frivilliga ännu inte gått kursen om fartyget, det skulle vi göra några dagar senare. De enda som kunde fartyget var sjöräddningsstationens båda fast anställda, min far Gunnar och hans andreman, Arne.

Det jag utsattes för kändes som ett ”practical joke” för min far visste att vi hade ett litet kalas kvällen innan – dessutom hade jag inte jour på stationen – så jag sade vänligt, men bestämt ”god natt” och lade på luren..

Det tog tre sekunder, inte mer, sedan ringde telefonen igen och jag har aldrig hört det tonfallet och den röststyrkan hos min far när han nästan skriker ut: ”Fötterna på durken – skärp dig! En färja brinner utanför Fjällbacka, sätt ihop en besättning och kom hit – vi är på väg med den lille” (han menade då räddningsbåten Ellen Landin).

Då tog det fart.. Glömde jag nämna att detta var lördagen den 7 april 1990, färjan som brann hette m/s Scandinavian Star.."

Våra topp 3 föredrag just nu

1) Storskalig fartygsbrandsläckning
I början av maj månad höll Rolf Karlsson, tillsammans med nutidens "Red Adair" Johan Luijks, föredrag om storskalig fartygsbrandsläckning. Rolf berättade om sina erfarenheter från bränderna ombord på HMS Älvsborg samt M/S Scandinavian Star, medans Johan berättade om ett 10-tal fartygsbränder och hur släckningsinsatserna genomförts. Dagen var mycket uppskattad av de deltagare som var på plats.

2) Den (O)frivillige Krisledaren - hur är det att helt oförberedd kastas in att delta i och leda arbetet vid en kris/katastrof?
Rolf Karlssons föredrag om sina erfarenheter från 100-tals olyckor och uppdrag där förväntningarna på en själv som ledare är enorma. Mycket av temat handlar om vikten av att vara förberedd, så gott det nu går, samt det viktiga efterarbetet med att ta hand om sina medarbetare. Rolf delar såväl positiva som negativa erfarenheter från olika situationer han varit i.

3) Vad kan hända om chefen går i väggen, men ingen märker det förrän det är för sent?
Lyssna på vår föredragshållare som berättar om sin egen resa där han försökte vara alla till lags och göra allt för bolaget. Resan slutade i katastrof på många sätt. Hur kunde det hända? Vägen tillbaka och framförallt - vad kunde man gjort för att upptäcka och förhindra detta i tid? Ett känsligt ämne som få vågar prata om - men Vi gör det gärna!